2015. szeptember 28., hétfő

Hans Christian Andersen - Borsószem hercegkisasszony


Volt egyszer egy királyfi, aki hercegkisasszonyt akart feleségül venni, de nem ám holmi jöttment hercegleányt, hanem olyat, aki igazán trónra termett. Bejárta az egész világot, hogy meglelje a hozzá illőt, de minden választottjában talált valami kivetnivalót. Hercegkisasszony akadt ugyan elég, de a királyfi kételkedett benne, hogy vérbeli hercegkisasszonyok, mert mindegyik tett valami olyat, ami nem illett hozzá. Hazatért hát a királyfi a birodalmába, és igen elbúsult, hogy nem lel magához való feleséget.
    Egy este szörnyű vihar kerekedett, dörgött-villámlott, az eső meg úgy zuhogott, mintha dézsából öntötték volna. A nagy égzengésben egyszer csak megverte valaki a palota kapuját. Az öreg király maga ment kaput nyitni.

    Egy hercegkisasszony állt a küszöbön. De uram teremtőm, hogy megtépázta a zuhogó eső meg a vad szél! A hajáról, ruhájáról patakokban szakadt a víz, a cipője orrán befolyt az eső, a sarkán meg kifolyt. S mégis azt merte mondani, hogy ő vérbeli hercegkisasszony!
        - No majd elválik, hogy igazat mondott-e - gondolta magában az öreg királyné, de nem szólt senkinek; bement a hálókamrába, kiemelt az ágyból minden dunnát, párnát, derékaljat, s egy szem borsót tett az ágydeszkára. Aztán rárakott a borsószemre húsz derékaljat, azokra meg húsz vastag pehelydunnát, s oda vezette éjjeli hálásra a hercegkisasszonyt.

    Reggel aztán megkérdezte tőle, hogy esett az alvás.
        - Egy szemhunyást sem aludtam - panaszolta a hercegkisasszony. - Isten tudja, mi volt abban az ágyban! Egész éjjel nyomott valami, akármelyik oldalamra fordultam. Csupa kék-zöld folt a testem. Restellem megmondani, de sosem volt még ilyen kényelmetlen ágyam!
    Most már aztán láthatták, hogy vérbeli hercegkisasszony a vendégük, mert húsz derékaljon és húsz pehelydunnán keresztül is megérezte azt a kicsi borsószemet. Csak egy javából való, igazi hercegkisasszony lehet ilyen kényes.
    A királyfi nyomban feleségül vette, úgy megörült, hogy igazi hercegkisasszonyra akadt. A borsószem meg a királyi kincseskamrába került, ott mutogatják mind a mai napig, ha ugyan azóta el nem lopta valaki.
    Aki nem hiszi, járjon utána.








Befejezésként hallgassátok meg ezt a részletet :

https://www.youtube.com/watch?v=LNTB367X700




Aztán olvassátok el szereposztás szerint is! Szerezzetek kellékeket, változtassátok el a hangotokat! Játsszatok színházat! Egyszóval éljétek bele magatokat!!

BÚVÁRKODÓ!!
Milyen további gyönyörű Andersen mesékre ismerhetsz az illusztrációk segítségével. Kérj felnőtt, vagy könyvtárosi segítséget!!
1.




2.


3.

4.

5.

6.

7.


8.


9.

10.


S folytathatnám a sort. Egyik szebb, mint a másik. Kívánom, hogy elmenjetek a könyvtárba, könyvesboltba, s az egyikkel térjetek haza kedvenc fotelotokba.
 - BURKOLJON BE BENNETEKET A VARÁZSLATOS MESEVILÁG!!!!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...