2010. december 13., hétfő

Luca napja

December 13.

A Luca széke készítését december 13-án kezdik el és kilencféle fából készül. Kökényből, boróka-, jávor-, körte-, som-, jegenyefenyő-, akác-, cser- és rózsafából. Szögek helyett kizárólag bükkfából faragott ékek tartják össze.

Luca napja az egész magyar nyelvterületen „gonoszjáró nap”. Különösen a boszorkányok rontása ellen kell védekezni

Az az ember, aki december 26-án, a keresztúton, az éjféli misére elviszi és feláll rá, megláthatja, hogy a gyülekezetben ki a boszorkány, mert akkor azok szarvat hordanak. Utána azonban lóhalálában menekülnie kell haza, mert különben széttépnék a boszorkányok. A legénynek, ha ép bőrrel akarja megúszni a kalandot, mákot (vagy egyéb apró szemű terményt) kell maga mögött elszórnia, miközben fut haza a templomból, mert a boszorkányok addig nem mehetnek utána, amíg a magokat mind fel nem szedik. Miután hazaért, a Luca-széket el kell égetni, és nem szabad senkinek elmondani, kit látott boszorkány képében, mert akkor a boszorkány üldözni fogja, és ha elkapja, széttépi vagy tűzbe veti.[1]








2010. december 9., csütörtök

A sündisznó

Először nézzük meg e mesét:
 http://magyar-nepmesek.blogspot.com/2010/04/magyar-nepmesek-sundiszno.html 
Hogy tetszett?

Beszéljük meg kik a mese szereplői és milyen tulajdonságokkal rendelkeznek!
elvarázsolták, lakik, figyel, várakozik, segít, kivezeti, segít,


A süni egyetlen igénye a védett otthon elkészíthetőségének lehetőségében rejlik. Nagyon szereti a kissé elvadult részeket, a sűrű aljnövényzetet, a komposztálókat, az avaros részeket, a levágott ágakból rakott kupacokat. Amennyiben szeretjük az ilyen állatkákat, hagyjunk pár helyen a kertben vacoknak való helyet, melyért cserébe tavasztól őszig megszabadítja a kertet a kártevőktől, télen pedig nyugodt téli álmot alszik.


Boltos
Mit csinál, ill. mi történik a boltossal?
 - el-eljárogat, vadászik, eltéved, bolyong, lábán is alig áll, találkozik, ígér ...

vadászik,eltéved,bolyong, fohászkodik,ígérget, megmenekül, hazatér, elfelejti






eltévedt, bolyongott, nem tudott kivergődni, ígéretet tett
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...